Termometry spożywcze (do żywności)
Termometry spożywcze to urządzenia służące do pomiaru temperatury w żywności, przede wszystkim mięsie i produktach mlecznych, w celu upewnienia się, że są one bezpieczne do spożycia i zgodne z wymaganiami dotyczącymi jakości. Są one szczególnie przydatne w gastronomii, przemyśle spożywczym, sklepach spożywczych oraz w domowych kuchniach.
Termometr do lodówki i zamrażarki farmaceutyczny z buforem termicznym ETI 810-210-G
- sonda zanurzona w buforze termicznym (glikol propylenowy) zapobiega niepotrzebnym alarmom oraz wahaniom temperatury na skutek np. otwarcia drzwi lodówki
- możliwość wzorcowania termometru
- wysoka dokładność wskazań i niezawodność
Termometr do lodówki medycznej ETI 810-210 ze świadectwem wzorcowania z akredytacją PCA
- Wysoka dokładność pomiaru
- Czujnik temperatury wewnętrznej na przewodzie oraz wbudowany wewnętrzny czujnik temperatury w pomieszczeniu
- W zestawie świadectwo wzorcowania z akredytacją PCA wystawionym w 3 punktach pomiarowych
Termometr lodówkowy ETI 810-210
Termometr do mięsa z sondą ETI EcoTemp
- odłączana, wymienna sonda penetracyjna ze stali nierdzewnej przystosowana do pomiaru mięsa
- duży, łatwy do odczytania wyświetlacz LCD
- funkcje maks/min, zatrzymania pomiaru i zmiany jednostek C/°F
Rejestrator temperatury WiFi do lodówek medycznych
- zewnętrzne czujniki zaprojektowane do symulacji temperatury zawartości lodówki
- DARMOWE oprogramowanie bez żadnych opłat abonamentowych
- dostęp do zarejestrowanych danych na całym świecie przez internet
- alarmy o wysokiej/niskiej temperaturze poprzez email i SMS
- może służyć jako wzorcowy rejestrator temperatury
Rejestrator temperatury WiFi do lodówek medycznych - wersja z 2 czujnikami zewnętrznymi
- zewnętrzne czujniki zaprojektowane do symulacji temperatury zawartości lodówki
- DARMOWE oprogramowanie bez żadnych opłat abonamentowych
- dostęp do zarejestrowanych danych na całym świecie przez internet
- alarmy o wysokiej/niskiej temperaturze poprzez email i SMS
- może służyć jako wzorcowy rejestrator temperatury
Termometr laboratoryjny ETI Precision Plus
- wysoka dokładność 0,05°C
- 2 lata gwarancji
- spełnia wymagania normy europejskiej EN 13485
- cena obejmuje sondę 160-222 i 5-punktowe akredytowane świadectwo wzorcowania
Termometr referencyjny ETI Thermapen
- dołączone świadectwo wzorcowania wykonane w 5 punktach
- idealny do kontroli innych termometrów
- 2 lata gwarancji
- spełnia wymagania europejskiej normy EN 13485
Wodoodporny termometr do wody ETI 810-275
- łatwy w użyciu, kieszonkowy termometr - funkcja pamięci max/min - wodoodporny zgodnie z normą IP66/67
Termometry spożywcze mogą być bezkontaktowe lub z sondą. W przypadku termometrów z sondą, umieszcza się sondę wewnątrz mięsa lub innego produktu, aby zmierzyć jego temperaturę. Sondy mogą być z jednym lub wieloma punktami pomiarowymi. Termometry bezkontaktowe wykorzystują promieniowanie podczerwone do pomiaru temperatury powierzchni produktów spożywczych.
Ważnymi czynnikami przy wyborze termometrów spożywczych są ich dokładność, łatwość użytkowania i czyszczenia, szybkość reakcji, trwałość i niezawodność. W przypadku termometrów z sondą, istotne jest również, aby były one odporne na korozję i wodoodporne.
Termometry spożywcze mogą mieć różne zakresy pomiarowe, w zależności od zastosowania, np. od -50°C do +300°C. W sklepach spożywczych często stosuje się termometry z zakresem pomiarowym od -30°C do +30°C, które służą do monitorowania temperatury w chłodniach i lodówkach.
Dzięki termometrom spożywczym można mieć pewność, że żywność jest bezpieczna do spożycia i zachować wysoką jakość produktów spożywczych.