Termometry spożywcze (do żywności)
Termometry spożywcze to urządzenia służące do pomiaru temperatury w żywności, przede wszystkim mięsie i produktach mlecznych, w celu upewnienia się, że są one bezpieczne do spożycia i zgodne z wymaganiami dotyczącymi jakości. Są one szczególnie przydatne w gastronomii, przemyśle spożywczym, sklepach spożywczych oraz w domowych kuchniach.
Termometr do lodówki i zamrażarki farmaceutyczny z buforem termicznym ETI 810-210-G
- sonda zanurzona w buforze termicznym (glikol propylenowy) zapobiega niepotrzebnym alarmom oraz wahaniom temperatury na skutek np. otwarcia drzwi lodówki
- możliwość wzorcowania termometru
- wysoka dokładność wskazań i niezawodność
Termometr do lodówki medycznej ETI 810-210 ze świadectwem wzorcowania z akredytacją PCA
- Wysoka dokładność pomiaru
- Czujnik temperatury wewnętrznej na przewodzie oraz wbudowany wewnętrzny czujnik temperatury w pomieszczeniu
- W zestawie świadectwo wzorcowania z akredytacją PCA wystawionym w 3 punktach pomiarowych
Termometr lodówkowy ETI 810-210
Termometr Thermapen One®
Termometr do lodówki medycznej ThermaGuard® 101
- dostępne są dwa modele - z jednym lub dwoma czujnikami zewnętrznymi
- spełniają wymagania normy europejskiej EN 13485
- może służyć jako wzorcowy termometr do lodówki
- programowalne wysokie i niskie progi alarmów dźwiękowych
- zapisuje temperaturę max/min
Termometr Bluetooth ETI TempTest 2 Blue
- wodoodporny IP67, kompaktowa konstrukcja
- automatyczny, obracany o 360° wyświetlacz
- dostępne SDK i wsparcie techniczne
- wymienne sondy termoparowe
Termometr Bluetooth ETI TempTest Blue
- mała, kompaktowa, wodoodporna (IP67) konstrukcja
- automatyczny, obracany o 360° wyświetlacz
- 2 lata gwarancji
- wyprodukowany w Wielkiej Brytanii
Termometr czterokanałowy ETI ThermaQ 2
- jednoczesny pomiar temperatury z czterech sond
- alarm dźwiękowy z regulacją głośności i możliwością dostosowania do potrzeb użytkownika
- szeroki zakres temperatur -99,9 do 1372 °C
- wodoodporna obudowa zapewnia stopień ochrony IP67
- spełnia wymagania europejskiej normy EN 13485
Termometr do monitorowania lodówek ze szczepionkami ThermaGuard® Pharm Vaccine
- czujnik zewnętrzny zaprojektowany do symulacji temperatury zawartości lodówki
- czujnik temperatury ustabilizowany w glikolu
- spełniają wymagania normy europejskiej EN 13485
- może służyć jako wzorcowy termometr do szczepionek
- programowalne wysokie i niskie alarmy dźwiękowe
Termometr do monitorowania lodówek ze szczepionkami ThermaGuard® Pharm Vaccine - wersja z 2 czujnikami zewnętrznymi
- czujnik zewnętrzny zaprojektowany do symulacji temperatury zawartości lodówki
- czujnik temperatury ustabilizowany w glikolu
- spełniają wymagania normy europejskiej EN 13485
- może służyć jako wzorcowy termometr do szczepionek
- programowalne wysokie i niskie alarmy dźwiękowe
Termometr ETI Therma 20 Metal
- obudowa z wytłaczanego aluminium zapewniająca najwyższą trwałość
- duży, czytelny wyświetlacz LCD
- dostarczany bez sondy
Termometr ETI Therma Check
- Spełnia normę EN13485
- Wysoka dokładność +/- 0,3°C
- Zintegrowana sonda na przewodzie
- 2 lata gwarancji
Termometry spożywcze mogą być bezkontaktowe lub z sondą. W przypadku termometrów z sondą, umieszcza się sondę wewnątrz mięsa lub innego produktu, aby zmierzyć jego temperaturę. Sondy mogą być z jednym lub wieloma punktami pomiarowymi. Termometry bezkontaktowe wykorzystują promieniowanie podczerwone do pomiaru temperatury powierzchni produktów spożywczych.
Ważnymi czynnikami przy wyborze termometrów spożywczych są ich dokładność, łatwość użytkowania i czyszczenia, szybkość reakcji, trwałość i niezawodność. W przypadku termometrów z sondą, istotne jest również, aby były one odporne na korozję i wodoodporne.
Termometry spożywcze mogą mieć różne zakresy pomiarowe, w zależności od zastosowania, np. od -50°C do +300°C. W sklepach spożywczych często stosuje się termometry z zakresem pomiarowym od -30°C do +30°C, które służą do monitorowania temperatury w chłodniach i lodówkach.
Dzięki termometrom spożywczym można mieć pewność, że żywność jest bezpieczna do spożycia i zachować wysoką jakość produktów spożywczych.