Termometry spożywcze (do żywności)
Termometry spożywcze to urządzenia służące do pomiaru temperatury w żywności, przede wszystkim mięsie i produktach mlecznych, w celu upewnienia się, że są one bezpieczne do spożycia i zgodne z wymaganiami dotyczącymi jakości. Są one szczególnie przydatne w gastronomii, przemyśle spożywczym, sklepach spożywczych oraz w domowych kuchniach.
Termometr do lodówki i zamrażarki farmaceutyczny z buforem termicznym ETI 810-210-G
- sonda zanurzona w buforze termicznym (glikol propylenowy) zapobiega niepotrzebnym alarmom oraz wahaniom temperatury na skutek np. otwarcia drzwi lodówki
- możliwość wzorcowania termometru
- wysoka dokładność wskazań i niezawodność
Termometr do lodówki medycznej ETI 810-210 ze świadectwem wzorcowania z akredytacją PCA
- Wysoka dokładność pomiaru
- Czujnik temperatury wewnętrznej na przewodzie oraz wbudowany wewnętrzny czujnik temperatury w pomieszczeniu
- W zestawie świadectwo wzorcowania z akredytacją PCA wystawionym w 3 punktach pomiarowych
Termometr lodówkowy ETI 810-210
Termometr do żywności ETI Gourmet
- kieszonkowy termometr z funkcją wstrzymania pomiaru na ekranie
- zakres temperatur -39,9 do 149,9 °C
- zawiera funkcję CalCheck 0.0°C (sprawdzenie kalibracji termometru)
- gwarantowana dokładność ±0,5 °C
- obudowa antybakteryjna Biomaster
Termometr wzorcowy HACCP ETI Gourmet
- kieszonkowy termometr z funkcją wstrzymania pomiaru na ekranie
- zakres temperatur -39,9 do 149,9 °C
- zawiera funkcję CalCheck 0.0°C (sprawdzenie kalibracji termometru)
- gwarantowana dokładność ±0,5 °C
- obudowa antybakteryjna Biomaster
Termometr spożywczy HACCP z funkcją kontroli kalibracji ETI ThermaLite
- Szybkie i dokładne odczyty
- Wysoka dokładność i szeroki zakres temperatur
- Funkcja CalCheck 0,0 °C
- Bezpłatny certyfikat kalibracji
- Wodoodporność zgodnie z normą IP66
- Ochrona higieny produktu Polygiene BioMaster
Termometr do lodówki medycznej ThermaGuard® 101
- dostępne są dwa modele - z jednym lub dwoma czujnikami zewnętrznymi
- spełniają wymagania normy europejskiej EN 13485
- może służyć jako wzorcowy termometr do lodówki
- programowalne wysokie i niskie progi alarmów dźwiękowych
- zapisuje temperaturę max/min
Termometr do mrożonek ETI 810-285
- solidny i wytrzymały termometr wodoodporny
- funkcja pamięci max/min i funkcja wstrzymania wyniku pomiaru
- mocna, wytrzymała sonda ze stali nierdzewnej
- dostępne 2 długości sondy 125mm i 300mm
ETI 810-265 - prosty termometr w kształcie litery "T"
- przełącznik stopni Celsjusz/Fahrenheit i funkcja zatrzymania wyniku na wyświetlaczu - dostarczany z osłoną sondy i klipsem kieszonkowym - zakres temperatur od -49,9 do 149,9°C
Multifunkcyjny termometr gastronomiczny z sondą ETI 810-927
- wyświetla bieżącą temperaturę i posiada alarm dźwiękowy
- w komplecie z sondą penetracyjną ze stali nierdzewnej
- zawiera funkcję CalCheck 0.0 °C (pozwala sprawdzić dokładność termometru)
Prosty termometr szpikulcowy ETI 810-260
- zakres temperatury -49,9 do 149,9 °C
- funkcja wstrzymania wyświetlania wyniku i funkcje °C/°F
- dostarczany z osłoną sondy, z klipsem kieszonkowym
Rejestrator temperatury WiFi do lodówek medycznych
- zewnętrzne czujniki zaprojektowane do symulacji temperatury zawartości lodówki
- DARMOWE oprogramowanie bez żadnych opłat abonamentowych
- dostęp do zarejestrowanych danych na całym świecie przez internet
- alarmy o wysokiej/niskiej temperaturze poprzez email i SMS
- może służyć jako wzorcowy rejestrator temperatury
Termometry spożywcze mogą być bezkontaktowe lub z sondą. W przypadku termometrów z sondą, umieszcza się sondę wewnątrz mięsa lub innego produktu, aby zmierzyć jego temperaturę. Sondy mogą być z jednym lub wieloma punktami pomiarowymi. Termometry bezkontaktowe wykorzystują promieniowanie podczerwone do pomiaru temperatury powierzchni produktów spożywczych.
Ważnymi czynnikami przy wyborze termometrów spożywczych są ich dokładność, łatwość użytkowania i czyszczenia, szybkość reakcji, trwałość i niezawodność. W przypadku termometrów z sondą, istotne jest również, aby były one odporne na korozję i wodoodporne.
Termometry spożywcze mogą mieć różne zakresy pomiarowe, w zależności od zastosowania, np. od -50°C do +300°C. W sklepach spożywczych często stosuje się termometry z zakresem pomiarowym od -30°C do +30°C, które służą do monitorowania temperatury w chłodniach i lodówkach.
Dzięki termometrom spożywczym można mieć pewność, że żywność jest bezpieczna do spożycia i zachować wysoką jakość produktów spożywczych.